צילם: עומר בן דוד, 

פסטיבל Burning Man

מאמר על צ'י קונג נשים 

התפרסם בעיתון "אורז" של בי"ס לרפואה סינית, אוקטובר 2012

 

 "The Mystery

 The Door of the woman

is the root

Of Heaven and Earth"

Lao Tzu

 

תקציר

צ'י קונג הינו תחום ברפואה הסינית שמתבסס על מסורות וידע בני אלפי שנים. מאמר זה יעסוק בצ'י קונג נשים, שהינו ענף של הצ'י קונג הרפואי. במאמר אסביר מהם צ'י קונג וצ'י קונג נשים, ואפרט את הדגשים המיוחדים הניתנים במהלך תרגול צ'י קונג נשים תוך ציון האזורים, המרידיאנים, האיברים ונקודות הדיקור שעליהם עובד התרגול.  

 

מהו צ'י קונג

כבר לפני אלפי שנים חיפשו בסין את הדרך לבריאות ולטיפוח החיוניות בגוף. לאורך ההסטוריה התפתחו 2 אסכולות עיקריות. האחת חיפשה מחוץ לגוף את החומרים הנחוצים לטיפוח החיים ולהארכתם. אסכולה זאת האמינה שבעזרת חומרים אלה אפשר יהיה ליצור את הדאן, התרופה שתוכל להעניק בריאות וחיים ארוכים. אסכולה זאת נקראה וואי-דאן – דאן חיצוני, כלומר טיפוח מבחוץ.

אנשי האסכולה השניה החזיקו בדעה שהיכולת לרפא מחלות ולהאריך את החיים טמונה בתוך הגוף. היכולת הזאת תלויה במציאותם של מרכיבים מסויימים בתוך הגוף, שיש לטפחם. אסכולה זאת נקראה ני-דאן – דאן פנימי, כלומר טיפוח פנימי, עצמי.

3 המרכיבים הבסיסיים שאותם רצוי לטפח הם ה- Jing, ה- Qi, וה- SHEN.

 

מתוך הגישה של אסכולת הטיפוח העצמי התפתחו לאורך השנים סדרות שונות של תרגולים, שנשאו שמות שונים. השם "צ'י קונג" כשם כללי לצורת האימון הזאת הוא חדש יחסית (בן כמה עשרות שנים), ונטבע על ידי מר Liu Guizhe שהיה המייסד של הצ'י קונג הרפואי בתקופה המודרנית, והיה מפורסם במומחיותו בצ'י קונג רפואי.

השם "צ'י קונג" מורכב מ-צ'י – מונח שקבל תרגומים שונים ונקרא לו פה: הכוח המניע את כל פעולות החיים; ו-קונג - (או גונג – מבטאים זאת באופן שונה באזורים שונים) – יכולת או מיומנות שנרכשות על ידי אימון בתרגילים מסויימים.

 

מאפיינים של הצ'י קונג

את צורת התרגול בצ'י קונג מייחד שילוב של יציבה, נשימה ו Yi Nian. הכוונה במושג Yi Nian היא למקד את הפעילות המחשבתית באימון. האימון מתחיל במחשבה אשר יש לה כיוון מסוים.

טכניקת ה Yi Nian עומדת במרכז התרגול.

אפשרות אחת  של Yi Nian  היא למקד את תשומת הלב במקום מסוים בגוף, למשל בדאן טיין או בנקודות דיקור שונות. על ידי הבאת המודעות  וההתכוונות לאזור ספציפי בגוף בשילוב עם התנועה והנשימה, מתעוררת עוצמה פנימית שמשפיעה על תהליכים פיזיולוגיים ומנטליים בגוף.

משפט סיני אומר:

אם הגענו ל-Xin (הרעיון הראשוני שמקורו בלב), אז אפשר להגיע ל- Yi (לכוונה);

אם הגענו ל-  Yi, אז אפשר להגיע ל- Qi (להרגיש את תחושת הצ'י נע בגוף);

אם הגענו ל –Qi, אז אפשר להגיע ל- Li (לעוצמה – לתחושה של עוצמה מיוחדת והרגשה של מלאות שממלאת את כל הגוף עד קצות הרגליים והידיים).

או בקיצור:   Yi  Qi  Li - הכוונה יוצרת צ'י וביחד הם יוצרים עוצמה פנימית.

אפשרות שניה של  Yi Nian היא להשתמש בדימויים שונים הקשורים ליציבה או לתנועה. לדוגמא, אנחנו עומדים כמו עץ יציב ששורשיו נטועים עמוק באדמה וענפיו צומחים כלפי מעלה. במצב של תרגול טוב הדימוי אינו נשאר בגדר תמונה מנטלית בראש אלא "מחלחל" לגוף ובא לידי ביטוי ברמה הגופנית. הרגלים מתמלאות עוצמה ומתייצבות בחיבור לאדמה; הגב מזדקף, עמוד השדרה מתארך, הצוואר מתיישר והראש מרגיש קל ונמשך כלפי מעלה.

 

את 3 המרכיבים הנ"ל של הצ'י קונג (יציבה, נשימה, ו Yi Nian) אפשר לבצע ב-2 דרכים עיקריות:

א. תרגילים במצב שקט – ג'ין גונג – אלו תרגילים שנעשים ללא תנועה חיצונית של הגפיים או הגוף. זהו "שקט חיצוני ותנועה פנימית". תרגילים אלה כוללים תרגילי הרפיה, תרגילי נשימה, תרגילי עמידה ועוד.

ב. תרגילים בתנועה – דונג גונג – תרגילים אלה נעשים על ידי תנועה של הגפיים והגוף. התנועה החיצונית נעשית תוך כדי תשומת לב לתחושה הפנימית של הצ'י. כיוון שתרגילי הצ'י קונג יוצרים רגיעה, אפשר לקרוא לתרגילים אלה "שקט פנימי ותנועה חיצונית".

דרך נוספת לתרגול היא שילוב של 2 הדרכים הנ"ל, והיא נקראת ג'ין-דונג גונג (שילוב של תרגילים במצב שקט עם תרגילים בתנועה).

 

כפי שאנו רואים, יש פה מערכת יחסים בין תנועה ושקט במינונים משתנים. אבל בכל אחת מהדרכים, בין שמדגישים את השקט ובין שמדגישים את התנועה, תמיד חייב האחד להימצא בתוך השני, כמו מערכת היחסים בין היין והיאנג.

השקט המנטלי והנפשי הכרחי לצורך המרצה של תנועה טובה יותר של פעולות החיים בגוף. כשהפעילות המנטלית שלנו משתחררת מהרצף של מחשבות שונות וההפרעות שגורמות מחשבות אלה, יכול הגוף לחזור לפעול על פי החוקיות הטבועה בו, וכך מתאפשרת חזרה של פעולות החיים למהלכן התקין . ככל שהשקט עמוק יותר, כך תהליך הויסות הפנימי נעשה בצורה טובה יותר.

תרגול הצ'י קונג יוצר שקט שיש בו שילוב מיוחד של שלווה, ערנות וחיוניות. רק במצב של שקט אפשר לחוש בפעם הראשונה בשינויים שחלים בתנועת הצ'י ולהיות מודע להם.

כיוון שקשה הרבה יותר לשמור על האיזון הדינמי בין תנועה לשקט בהקשר הנפשי-מנטלי לעומת השמירה על האיזון בהקשר הגופני, יש חשיבות רבה להשקטת הפעילות המנטלית. בחברה המודרנית זה בולט עוד יותר. כמות המידע שאנו קולטים היא עצומה, ועל המוח מוטל התפקיד של עיבוד כל המידע הזה. כמו כן, החיים המודרניים מלווים במתח רב, והוא בא לידי ביטוי בתופעות פיזיות ובמחלות פסיכוסומטיות שונות. אורח חיים תוסס כזה, בעל אופי מאוד יאנגי, חייב לקבל איזון על ידי האספקט הייני של יצירת שקט פנימי.

 

 

למה צ'י קונג מיוחד לנשים?

מתוך ההבנה של המאפיינים המיוחדים לאשה והשלבים השונים בחייה (הופעת המחזור החודשי, הריון, לידה, וגיל המעבר)  - פותחה סדרה ייחודית של תרגילי צ'י קונג לנשים, שמתייחסת לאנרגיות ולאיברים המרכזיים בכל התהליכים הפיזיולוגיים האלו. תקופות המעבר יכולות לגרום לחולשה אצל האשה, ודרך התרגילים האלה אפשר למנוע בעיות או לטפל בהן. אחד הדברים שמייחדים את הצ'י קונג לנשים בהשוואה לסדרות אחרות של צ'י קונג הוא ההתייחסות לתפקיד המרכזי של הדם בפיזיולוגיה של האשה.

   הסדרה פותחה על ידי דר' Liu Ya Fe ואביה, מר  Liu Giuzhen  (שהוזכר למעלה). דר' Liu Ya Fe מלמדת את הסדרה בסין וגם במקומות שונים בעולם. היתה לי הזכות להשתתף בסדנה של צ'י קונג נשים שהיא העבירה בפריז בשנת 2009.

  דר' Liu Ya Fe ממשיכה את דרכו של אביה, והיום היא סגנית-מנהל המרכז הגדול של צ'י קונג רפואי ב-BEIDAIHE שבסין. במרכז יש בית חולים שבו מטפלים באמצעות הצ'י קונג הרפואי, וכן מרכז לימוד של צ'י קונג.

 

צורת העבודה בצ'י קונג נשים

בצ'י קונג נשים עובדים בעיקר בג'ין-דונג גונג – כלומר, שילוב של תרגילים עם תנועה חיצונית יחד עם תרגילים ללא תנועה חיצונית. הסדרה מתחילה בתרגיל פנימי של הדמיה. אחריה יש תרגילים עם תנועות חיצוניות, אך בין כל תרגיל ותרגיל יש עצירה של התנועות החיצוניות והקשבה לתנועת הצ'י בגוף. 

   חלק מהתרגילים מתחילים בתנועה חיצונית, ואז יש האטה שלה עד עצירתה, אך ממשיכים אותה בתנועה  פנימית. לדוגמא, תרגיל שנקרא: "לווסת את מרידיאן DAI MAI בפנים ולהביאו להרמוניה". בתרגיל זה מניעים את האגן בצורה מעגלית אופקית, והכוונה היא להניע את האנרגיה הפנימית. אחרי מספר סיבובים של תנועה חיצונית מאיטים אותה ועוברים להדמיה פנימית של האגן ככלי שבתוכו יש תנועה פנימית בעיגולים.

בסדרה יש הרבה עיסויים עצמיים. העיסויים נעשים על מרידיאנים או על אזורים  בגוף (חזה, בטן).

בנוסף לכך יש גם טפיחות על נקודות דיקור.

באופן כללי האימון של צ'י קונג נשים נעשה, כדברי דר' Liu Ya Fe, ב"יופי, רכות ונשיות". הרכות עוזרת לזרימת הצ'י – אין צורך להפעיל כוח, והגוף בהרפיה. במילה "יופי" היא מתכוונת ליופי שבא מהלב – כשהלב שליו זה בא לידי ביטוי בתנועות.

 

הדגשים בצ'י קונג נשים

 

אזורים:

חזה - בגלל החשיבות של הדם בפיזיולוגיה של האשה נותנת דר' Liu Ya Fe חשיבות מיוחדת לעבודה על אזור החזה. הלב אחראי לזרימת הדם בגוף, וכשהדם זורם היטב הוא יכול לבוא באופן מווסת לרחם.

בנוסף לאספקט הניגלה של הדם, זורמים ממעמקי הלב גם החיים הרגשיים. (המונח XIN ברפואה סינית כולל את כל האספקטים האנרגטיים שקשורים בלב: פיזיים, רגשיים, מנטליים ורוחניים. ה- XIN מתפקד בצורה הטובה ביותר כשהוא ריק מדברים מטרידים, ובמצב כזה מתאפשרת זרימה חופשית בכל הרמות בגוף) . כיוון שהאשה מאבדת דם באופן קבוע היא פגיעה יותר, וזה מתבטא בין השאר ברגישות יתר . לכן חשוב לה לעבוד על הרגעת הלב, ולרוקן אותו מכל הפרעה של חשיבה ורצונות. בתוך המילה stillness, שמתארת מצב הוויה כזה של שקט, נמצאת המילה still, שפרושה גם לעצור (כל מה שמפריע). ג'ואנג דזה קרא לזה "צום הלב" .

כחלק מהחזה עובדים גם על השדיים – וחשיבות הדבר ברורה. באופן כללי עובדים על מניעה, אך יש גם אפשרות לעבוד בצורה שונה, שטחית יותר או אפילו בלי מגע, במקרים של דלקת בשד או סרטן שד.

כפי שאנו יודעים, יש גם קשר בין הלב והרחם דרך מרידיאן ה- Ren Mai ודרך ה- Bao Mai, ובצ'י קונג נשים עובדים עליהם.

 

האגן – באופן טבעי עובדים הרבה על האגן בצורות שונות:

תנועות מעגליות בכיוונים שונים שעוברות דרך נקודות דיקור, והתנועות החיצוניות הופכות לתנועה פנימית. לדוגמא: תנועה מעגלית שעוברת דרך נקודות Ren Mai 12 (Zhong Wan ),  Ren Mai 6 (Qi Hai ),Ren Mai 1 (Hui Yin ), Du Mai 1 (Chang Qiang ) ו- Du Mai 4 (Ming Men) -  אחרי שעוברים עם המודעות מנקודה לנקודה מתחילים בתנועה חיצונית שעוברת דרך כל הנקודות, ואז התנועה הופכת לתנועה פנימית דרכן. יש פה הפעלה של כל הנקודות האלה והזרמה של האנרגיה באגן, ודרך זה גם יצירה של זרימה ב"מעגל הקוסמי" של Ren Mai  ו – Du Mai  - וכך יצירת איזון בין יין ויאנג ;

מסאז'ים מעגליים על הבטן;

מסאז'ים על מרידיאנים;

טפיחה על נקודות דיקור.

 

רצפת האגן – אזור זה חשוב גם בהיבט האנרגטי (מקור המרידיאנים המיוחדים) וגם בהיבט של שרירי רצפת האגן, אשר חשוב מאוד לחזק אותם. יש תרגיל שנקרא "להרים ולהחזיק את הדאן טיין", ובו מחזקים את אנרגיית המקור (Yuan Qi) תוך כדי כיווץ שרירי רצפת האגן והסוגרים ותנועה של הידיים מעל עצם הפוביס.

זו דוגמא לכך שהצ'י קונג לנשים מתאים לכל גיל  - בתקופת הפוריות הוא מחזק את אנרגית המקור ואת המרידיאנים המיוחדים שחשובים למחזוריות התקינה; מתאים למחזור כבד עם דימום רב;  בזמן ההריון - מחזק את העובר; אחרי לידה - עוזר למנוע איבוד דם; עוזר למקרים של קרירות מינית; טוב לטיפול בטחורים; ובגיל המעבר עוזר למנוע צניחות של הרחם והשלפוחית.

 

מפרקי הירכיים – עצם העמידה בתנוחת הצ'י קונג מפעילה את מפרקי הירכיים ותורמת מאוד לחיזוק העצמות ולשמירה על יציבה נכונה. בנוסף לכך יש הפעלה של מפרקים אלו בתנועות סיבוביות שונות ובמסאז'. העבודה עליהם מפתחת גמישות בכל האגן.

 

ברכיים – משפט סיני אומר שהזיקנה מתחילה ברגליים. לכן יש חיזוק של הברכיים על ידי טפיחות משני צדדיהן (מפעילות את נקודות Stomach,  Spleen,Liver , Gall Bladder שנמצאות באזור), הנעתן בסיבובים ועיסוי שלהן.

 

קרסוליים – משתתפים בסיבובים של הרגליים – מופעלות הרבה נקודות דיקור באזור שלהם, כולל נקודות הפתיחה של ה- Yin Qiao Mai, וה – Yang Qiao Mai שקשורים למעגלי 7 השנים בחיי האשה. 

 

עמוד השדרה לכל אורכו – תוך כדי הדמיה של כל עמוד השדרה מעצם הזנב ועד חיבור הצואר לראש יש תרגילים שמניעים את כל החוליות, מרככים את המירווחים ביניהן ומגמישים אותן. יש גם עיסוי של עמוד השדרה מעצם הזנב בתנועה כלפי מעלה תוך כדי כיווץ רצפת האגן, כך שמפעילים את מרידיאן Du Mai .

 

מרידיאנים

 

המרידיאנים המיוחדים:

 

  * Ren Mai ו - Chong – "ים היין" ו"ים המרידיאנים" – שניהם שולטים בכל מה שקשור בדם בהקשר של זרימת הדם לרחם. ה- Ren Mai  מזין את הדם ונותן תמיכה של צ'י ל - Chong, וה- Chong שולט בפריצת הדם ובוויסות של הזרימה שלו ברחם. הם מאפשרים את הפניית הכוחות החיוניים של האשה לחלק התחתון של גופה, וכך ליצירת הפוטנציאל לבריאת חיים חדשים ברחם. 

  אני רואה את התרגול של המרידיאנים האלה כעבודה על ציר היצירה – אש-מים – החיבור בין המחמם העליון והמחמם התחתון, הלב והרחם, והאפשרות לממש יצירת חיים חדשים. 

 

דוגמאות לתרגילים:

1.עוברים לאורך מרידיאן Ren Mai עם קצות האצבעות באופן שהן עוקבות אחת אחרי השניה כך שמפעילים את כל נקודות המרידיאן;

2. אחר כך מעסים את המרידיאן לאורכו הלוך חזור כמה פעמים.

 

* Dai Mai – אחראי לזרימה הסדירה שעולה ויורדת בכל המרידיאנים, מאבטח את אחזקת האיברים במקומם ומונע צניחות. 

בתרגול האופקי אני רואה גם את העבודה על ציר החיים – הציר מתייחס גם לשחלות ולחצוצרות שקשורות לתהליכים החודשיים של הווסת.

 

דוגמאות לתרגילים:

מפעילים את ה- Dai Mai בשני מעגלים :

1. חיצוני - סיבובים גדולים של האגן על ידי הפעלה של מפרקי הירכיים.

2. פנימי  - סיבובים קטנים יותר של האגן בקו המותן אשר הופכים לאט לאט לתנועה פנימית (תוך כדי הפסקת התנועות החיצוניות).

 

* Du Mai – מסלול ה- Du Mai עוקב אחרי ה- Ren Mai ונוכח ברחם. המסלול הוא ביטוי של תפקוד ה-  Du Mai, ופה יש גם קשר עם היאנג המקורי וגם שמירה על חום קבוע שחשוב מאוד לעובר ולרחם. 

     בנוסף לכך ה – Du Mai , "ים המרידיאנים היאנגים", מחזק את כל אספקט היאנג בגוף - הוא מרכז העצבים, ותומך בכל הגוף. לכן חשוב מאוד לעבוד עליו.

 

דוגמאות לתרגילים:

מניעים את עמוד השדרה מעצם הזנב כלפי מעלה עד החיבור לראש ואחר כך בחזרה למטה ב-4 צורות:

1.  קדימה ואחורה

2.  ימינה ושמאלה

3.  בצורת הספרה 8 שוכבת (סמל האין סוף)

4.  כספירלה

 

מרידיאנים רגילים:

 

*  עבודה על מרידיאני  Liver ו - Gall Bladder – לעודד זרימה חלקה של צ'י ודם בגוף בהקשר של המחזור החודשי (מניעת Pre Menstruel Syndrom , למשל) ושל עיבוד רגשות.

Gall Bladder ברמה השמיימית הוא הגזע הראשון (מתוך 10 הגזעים) וברמה הארצית הוא הענף הראשון (מתוך 12 הענפים) – זו אנרגיה שחשובה להתחלה של דברים, ובהיבט זה הוא מתקשר להיפופיזה.

 

דוגמאות לתרגילים:

1. עיסוי של מרידיאן Gall Bladder מנקודה Gall Bladder 30 (Huan Tiao) לאורך הקו הלטרלי של הירכיים עד Gall Bladder 31 (Fend Shi);

2. עיסוי של מרידיאני Gall Bladder  ו Liver לאורך צידי הגוף 6 פעמים בתנועות קדימה אחורה, הלוך חזור (ממש כמו שמסלול מרידיאן Gall Bladder הולך קדימה אחורה לאורך צידי הגוף). כחלק מהתנועה עוברים גם על אזוריLiver 14  ( Qi Men) ו- Liver 13 (Zhang Men).

 

Kidney, Spleen, Stomach   *  – תוך כדי עבודה על הבטן והחזה יש גם עיסוי של מרידיאנים אלו.

  *  במסגרת תרגילי החימום לסדרה מפעילים את כל המרידיאנים לפי סדר הזרימה בהם על ידי טפיחות עם כפות הידיים.

 

איברים

כליות –  הן הבסיס של הפעילות ההורמונלית, בסיס היין בגוף, חוזק העצמות והמפרקים, פעילות המוח. החיזוק שלהן נעשה על ידי עיסוי של אזור הכליות וחימום שלהן עם כפות הידיים, ודרך עבודה על Du Mai 4  (Ming Men).

רחם ושחלות – עיסוי של הבטן התחתונה; טפיחות על האזור.

ריאות – עבודה של נשימות עמוקות. לנשימות יש תפקיד מכריע בהרגעת הגוף והצד המנטלי-רגשי.

קיבה –  חשובה כמקור הצ'י הנרכש (Post Heaven Qi ). במסגרת עיסוי הבטן עוברים גם על אזור הקיבה.

 

נקודות דיקור

Ren Mai 17*  (Tan Zhong) – מרכז החזה. חשובה ביותר בעבודה על המחמם העליון ועל הלב.

Ren Mai 12*  (Zhong Wan) – נמצאת מעל הקיבה וחשובה כמקור הצ'י הנרכש.

Ren Mai 8*  (Shen Que) – שם אחר של הנקודה הוא Ming Di – ופירושו: "כמו צמח שזה השורש שלו". הדבר מתייחס לכך שהקשר היחיד של העובר לאמא הוא דרך הטבור.

אזור ה  Dan Tian, מאגר הצ'י של כל הגוף, משתרע מנקודה זאת עד אזור  Ren Mai 4 (Guan Juan). במירווחים בין התרגילים הידיים מונחות על אזור זה, ויש הקשבה למתרחש בתוך הגוף בעקבות התרגילים.

Ren Mai 6*  (Qi Hai) – ים הצ'י.

*כל הקו הרוחבי של Ren Mai 4 (Guan Juan), Kidney 13 (Qi Xue),  Stomach 28(Shui Dao) – הקו נמצא מעל אזור הרחם והשחלות. פרוש שמה של Ren Mai 4 הוא "שער המקור", והיא מחזקת את ה-Yuan Qi. שם נוסף שלה הוא Dan Tian שמבטא את חשיבות כל האזור;  והיא נקודת היציאה של מרידיאן ה- Chong (נקראת גם "ים הדם" Xue Hai), שזהו שם נרדף או זהה ל- Chong Mai

Ren Mai 2*  (Qu Gu) – מפגש מרידיאן Liver  עם מרידיאני ה-Tendo-Muscular וה- Divergeant של Liver  ו- Gall Bladder. הנקודה קשורה לחוסר פוריות.

Ren Mai 1*  (Hui Yin) – שמה "מפגש היין" והיא מזינה ובונה את אנרגיית היין, שחשובה אצל האשה, ובפרט לקראת גיל המעבר. הנקודה היא גם מפגש עם מרידיאני Du Mai ו Chong והיא פועלת על ה-Jing Qi. בכל פעם שמכווצים בסדרה את שרירי רצפת האגן, מפעילים את הנקודה ואת המקור למרידיאנים המיוחדים האחרים.

* Du Mai 1 (Chang Qiang) – מפגש עם Ren Mai 1 (Hui Yin) ועם  Kidney; מווסתת את Ren Mai  ו Du Mai.

*  Du Mai 4 (Ming Men) – השפעה חזקה על יין ויאנג הכליות; מחזקת את אנרגיית המקור (Yuan Qi); נמצאת בחלק האחורי של אזור ה – Dan Tian.

*  Du Mai 11 (SHEN Dao) – מווסתת את הלב ומרגיעה את ה- SHEN (האספקטים המנטליים, רגשיים ורוחניים שלו).

אני רואה קשר ויזואלי ורעיוני יפה בין הסימנית SHEN כפי שנכתבה בסינית עתיקה ובין תרגול הצ'י קונג: בחלק הימני של הסימנית העתיקה יש קו אנכי המסמל את עמוד השדרה ומשני צדדיו שתי ידיים של המנהיג או השאמאן העורך בידיו טקסים קדושים. הסימנית כולה מתארת את אנכיותו הפיזית והמטפיזית של האדם שבאמצעותה הוא מחבר בין שמים וארץ.  הציור מבטא בעיניי גם את עבודת הידיים בצ'י קונג סביב המרכזיות של עמוד השדרה, כשהרעיון הוא לעשות באמצעות התרגילים את החיבור בין ה- Jing, ה- Qi, וה- SHEN.

תוך כדי עבודה על החזה יש הפעלה גם של הנקודה הזאת.

*   Gall Bladder 26 (Dai Mai) – נקודה חשובה על מרידיאן Dai Mai; בעלת השפעה משמעותית גם על מרידיאני Ren Mai  ו Chong; יכולה לטפל  בבעיות של פוריות, מחזור לא סדיר, אמנוריאה וצניחת רחם 

*   Gall Bladder 30 (Huan Tiao) – נקודה חשובה ביותר לטיפול במפרק הירך וברגליים; נקודת פיצול של המרידיאן המסתעף של Gall Bladder שממשיך מכאן לאברי הגניטליה ואזור הפוביס ומתחבר למרידיאןLiver  בנקודה CV 2.

*  Stomach 36 (Zu San Li) – נקודת ים התזונה; נקודת ים תחתונה של הקיבה; מחזקת ייצור צ'י; מחזקת את יין הכליות ונוזלי הגוף.

* Kidney 1 (Yong Quan) - תרגול הצ'י קונג נשים נעשה בעמידה (אם כי הרבה מהתרגילים ניתן לעשות גם בישיבה- מה שמאפשר גם לנשים מבוגרות או חולות לתרגל), וצורת העמידה מפעילה את הנקודה כל הזמן.

Pericardium 8*   (Lao Gong) – אחת הנקודות העיקריות להוצאת חום מהלב, במיוחד כשתקיעות בכבד גרמה לאש שעברה ללב.  אש בלב עלולה להסעיר את הנפש, ולכן מפעילים את הנקודה כדי להרגיע את הלב.

* Gall Bladder 21  (Jain Jing), Colon 15 (Jian Yu), ו – Lung 1, 2 (Zong Fu ו – Yun Men) – בתרגילי החימום טופחים על 4 הנקודות האלו. לארבעתן יש תפקודים שקשורים לזרימת הצ'י בכל הגוף; מורידות עומס מחגורת הכתפיים (מקום שבו מצטבר הרבה מתח); יש להן קשר למחמם העליון וללב.

 

 

סיכום

ישנם מחקרים רבים על היעילות של צ'י קונג, אך מטבע הדברים אין (עדיין) מחקרים ספציפיים על צ'י קונג נשים. אבל במהלך עבודתי עם נשים בתרגול הסדרה ראיתי תוצאות שנבעו אך ורק מתרגול צ'י קונג נשים ללא טיפול נוסף אחר של דיקור או צמחים: הפסקת גלי חום בגיל המעבר, ירידת FSH (שהיה גבוה) בבדיקת דם, שיפור בבדיקת דם של אנזימי כבד (שהיו גבוהים וחזרו לנורמה). במקרה נוסף עוזר תרגול הסדרה לבעיות שינה – אמנם אשה זו מטופלת גם בדיקור פעם בחודש, אבל היא טוענת שהשפעת תרגול הצ'י קונג מאוד ברורה.

ואני רוצה לסיים בסיפור אישי משעשע. בקיץ 2009 החלטתי להקדיש זמן לאימון יותר אינטנסיבי (מהרגיל) של הסדרה. אחרי שבועיים של אימון קבלתי מחזור (לאחר תקופה של שנה בערך ללא מחזור, כשכבר היה ברור לי שהוא הפסיק לחלוטין – הייתי בת 56). במקרה היה לי תור לבדיקה שגרתית אצל גניקולוג, וסיפרתי לו שקבלתי מחזור אחרי אימון צ'י קונג. הוא אמר לי: "את מתכוונת שהיה לך דימום". עניתי: "לא, אני מתכוונת שהיה לי מחזור". הרופא: "מה, הוא יצא עם פתק שכתוב עליו 'מחזור'?" הוא, כמובן, ביקש שאעשה בדיקת אולטראסאונד. הבדיקה היתה תקינה; אחרי חודש בדיוק קיבלתי מחזור נוסף; וזה היה סוף תקופת ה"נעורים השניים" שלי, כפי שדר' Liu Ya Fei קראה לזה. אולי משום שהורדתי חזרה את מינון התירגולים, ואולי סתם מפאת גילי.

הצ'י-קונג לנשים הוא צעיר יחסית לסדרות אחרות של צ'י קונג; אך בזכות ההתמקדות שלו באנרגיות שחיוניות לאשה הוא מאוד אפקטיבי וגם מאוד נעים לאשה לתרגל אותו.