שינה בן דוד | טיפולים לגיל המעבר

 

גיל המעבר - מה זה אומר?

גיל המעבר או ההפסקה המוחלטת של הופעת הווסת והפסקת הפוריות, הוא תהליך ביולוגי טבעי ולא מחלה, הפוקד כל אישה. תהליך זה של שינויים הורמונאליים, מתחיל בשנות השלושים המאוחרות, אך הוא בולט יותר בשנות הארבעים לחיים. הווסת יכולה להתארך או להתקצר, להיות כבדה או קלה יותר ולהופיע בתדירות גבוהה או נמוכה יותר. שלב זה של גיל המעבר נקרא פרה-מנופאוזה, והוא יכול להיות מלווה בתופעות הורמונליות בדרגות שונות של עוצמה או חומרה.

נשים רבות מרגישות קושי בתקופה זאת בגלל הסימפטומים השונים שאפרט מיד, וזו הסיבה שהן פונות לעזרה מהרפואה הקונבנציונלית או הטבעית. 

 

יחד עם זאת, אפשר להסתכל על תקופה זאת כמעבר בין שלב גידול הילדים והאנרגיה המרובה שהשקענו בבית ובמשפחה, לשלב שבו אנחנו יכולות להיות עצמאיות יותר, להפנות יותר תשומת לב לצרכים האישיים שלנו, לחלומות שאולי לא הגשמנו עדיין בגלל מחויבויות לילדים, ולהקדיש להם זמן.

במאמר זה אני מרחיבה את הדיבור על הטיפול הטבעי בכל הסימפטומים הפיזיים, שמתוך היכרות עם נשים שהגיעו לטיפולים, יכולים למרר להן את החיים. אך כפי שתראו בהמשך, אני מיחסת חשיבות רבה להסתכלות הכוללת והמאוד אישית על כל אישה בתקופה זאת: בהיבט הרגשי, בהקשר של המיניות ומבחינת ההתפתחות והתהליכים שהיא עוברת.

אני מזמינה את כולכן להתבונן בעצמכן, בצרכים וברצונות שלכן, לפרגן לעצמכן גישה חיובית ותומכת בכל מה שנחוץ לכן עכשיו, ולצאת לדרך! 

 

גיל המעבר - הסימפטומים

גיל המעבר מלווה בסימפטומים גופניים ונפשיים המופיעים אצל האישה לאורך תקופות זמן משתנות, דוגמת: יובש בנרתיק ואי נוחות בזמן קיום יחסי מין, גלי חום והזעות, הפרעות שינה, מצבי רוח משתנים, השמנה באזור הבטן, האצה בדופק הלב, הפרעות בזיכרון, הפרעה במתן שתן ודילול השיער.

 

גיל המעבר - הטיפול הקונבנציונאלי

במרכז הטיפול הקונבנציונאלי לתופעות גיל המעבר עומד הטיפול ההורמונלי.

הקהילה הרפואית מתקשה כבר למעלה מעשור לגבש דעה נחרצת וחד-משמעית לגבי השימוש בטיפול הורמונלי חלופי, והמחקרים סותרים אלה את אלה בנוגע ליעילותו ולסיכונים הכרוכים בו.

שאלת הבטיחות והיעילות של הטיפול ההורמונלי החלופי עלתה לדיון בשנת 2002 בעקבות מחקר של ארגון הבריאות העולמי, שקבע כי לא רק שהטיפול מעלה את הסיכון להתקפי לבו לשבץ מוחי, הוא אף מעלה בעשרות אחוזים את הסיכון לתחלואה בסרטן השד. בעקבות ממצאי המחקר הפסיקו אז רופאים ברחבי העולם את מתן ההורמונים במסגרת הטיפול בתופעות גיל המעבר.

שנים ספורות לאחר חשיפת ממצאי המחקר, פורסמו נתונים שהראו כי שיעורי התחלואה בסרטן השד ירדו בארה"ב ב7% בשנת 2003 חודשים ספורים בלבד אחרי שמיליוני נשים הפסיקו להשתמש בטיפול ההורמונלי. זו הייתה הירידה החדה ביותר בתחלואה בארבעת העשורים שקדמו לכך. לדברי החוקרים האמריקאים, הנתונים הללו לא הוכיחו באופן מוחלט את הקשר בין המחלה לטיפול ההורמונלי, אולם הצביעו על האפשרות הזו "באופן רציני."‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

גם בישראל חלה ירידה דומה בשיעור התחלואה בסרטן השד. בין השנים 2002-2003 ירד אחוז החולות היהודיות במחלה מ96-‬ לכל 100,000 תושבים ל88-‬ חולות בשנת.2003‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

עקב ממצאי המחקרים, ממליצים כיום רוב ארגוני הרופאים, בהם האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי, איגוד הגינקולוגים בארה"ב והאקדמיה לרפואת משפחה נגד השימוש בהורמונים כאמצעי רפואי למניעת מחלות.

 

גיל המעבר - פתרונות הרפואה הסינית וצ'י קונג נשים

הרפואה הסינית מתייחסת למכלול השלם של גוף-נפש ומציעה טיפול טבעי לתופעות גיל המעבר, שאינו כרוך בסיכונים כלל.

במהלך שנות עבודתי זכיתי לסייע לנשים רבות בהתמודדות עם מגוון רחב של תופעות גיל המעבר. נעלמו גלי החום וההזעות, השינה השתפרה, מצבי הרוח נעלמו, היובש בנרתיק השתפר, מספר הקימות בלילה לשירותים פחת ונעלמו דפיקות הלב המואצות.

תוצאות אלה הושגו בעזרת מספר כלים מרכזיים:

 

דיקור: 

הדיקור מאזן את הגוף הן בהיבט הגופני והן בהיבט הרגשי. הוא מתייחס למצב הספציפי של האשה, מותאם אליה ומשתנה בהתאם לשינויים שעוברים עליה. באיטליה הוכיחו במחקר שדיקור היה יעיל בשיפור חרדה, דיכאון, גלי חום, הזעות ודפיקות לב אצל נשים שמקבלות טמוקסיפן אחרי שחלו בסרטן השד.

 

צמחי מרפא סיניים:

השימוש בצמחי מרפא סיניים לטיפול בתופעות גיל המעבר, התגלה לאורך השנים כיעיל מאוד בהרגעת גלי החום וההזעות, בשיפור מצבי הרוח והשינה, בלחלוח הנרתיק ובהפחתת מספר הקימות בלילה לשירותים. בחירת הצמחים נעשית בהתאמה אישית לכל מטופלת, והם בטוחים לשימוש גם עבור נשים שיש במשפחתן סרטן השד. השימוש בצמחי המרפא בסין מתקיים כבר אלפי שנים ויש איתם נסיון רב ומוכח.

 

הילינג: 

השימוש בהילינג מרגיע מאוד ותומך בכל האספקטים הנפשיים שקיימים בגיל המעבר. סיומה של תקופת הפוריות והשינויים ההורמונאליים שנילווים אליה, משפיעים פעמים רבות גם על מצבה הרגשי של האשה, וחשוב ביותר להתייחס אליו. השקט העמוק שאליו נכנסים בזמן ההילינג מאזן ומרפא בפני עצמו, והוא מאפשר לאשה להתמודד בצורה טובה יותר עם התהליכים שהיא עוברת.

שילוב זה של ההילינג בטיפולים הוא מיוחד במינו (אינו קשור לרפואה הסינית) – אני אוהבת לעשות זאת כי אני מאמינה בחשיבות של ההתפתחות האישית, של שחרור חסימות רגשיות וביצירת יציבות רגשית שמאפשרת דרכי התמודדות טובות יותר עם חיי היום יום. אני נוהגת לעשות את ההילינג בזמן שהנשים שוכבות עם המחטים, והן פשוט "מתמכרות" לטיפולים האלה.

 

תרגילי צ'י קונג לנשים: 

במסגרת עבודתי, אני מנחה קבוצות של עבודה בתנועה, שנקראת צ'י קונג, ומלמדת תרגילים שפותחו במיוחד עבור נשים. אני עצמי חוויתי כיצד תרגול הצ'י קונג הפסיק אצלי את גלי החום, ואני רואה כיצד התרגול משפר מדדים רבים נוספים שקשורים לגיל המעבר: איכות השינה אצל נשים, המיניות שלהן, מצבי הרוח והרגשתן הכללית.

העבודה על רצפת האגן מחזקת את שרירי רצפת האגן ועוזרת לבעיות של דליפת שתן ולמניעה של צניחת רחם (שלפוחית/רקטום).

תרגילי הצ'י קונג תורמים מאוד גם לשיפור היציבה, לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס.

 

 

שלך ובשבילך,

שינה בן דוד | רפואה סינית, התמחות בגניקולוגיה וצ'י קונג נשים